De Onderstroom


“Maar de onderstroom,

Die niemand ziet

Bepaalt de richting

Op elk gebied”

Stef Bos

Ik ben zakelijk en verstandelijk opgevoed. Velen van jullie zullen dat herkennen. En dat is ook prima, dat gezonde verstand brengt veel. Daarom is het voor mij ook spannend hier wat over de onderstroom te schrijven, maar ik merk dat er niet meer aan te ontkomen is. Er is in mijn ogen meer dan ons gezonde verstand.

Verstand en Gevoel

In mijn werk als trainer en coach, merk ik telkens weer dat het niet alleen om ons hoofd gaat. Het gaat niet alleen over het verstandelijk begrijpen en aanpakken van dingen. Het gaat veel over hoe we dingen ervaren, hoe ons gevoel en onze gedachtes ons gedrag bepalen.

Het gaat over de Onderstroom. Dus datgene wat je niet ziet, maar wat heel veel invloed op ons leven heeft. We denken altijd dat hetgeen dat we zien, dat dat het is. We zien allerlei patronen en willen deze verstandelijk verklaren of aanpakken.

Maar wat het patroon of proces verklaart, zit vaak in de onderstroom, in hetgeen je niet ziet. Door middel van spellen en intuïtief coachen kun je daarbij komen en hier mee aan de slag gaan. Waardoor dingen weer makkelijker en effectiever gaan lopen.

Het Onderstroomspel

Dit spel op bijgaande foto, het Onderstroomspel, is hier ook helpend bij. Dit spel is een werkvorm die uitnodigt tot ervaren en bespreekbaar maken van onzichtbare, onderhuidse processen. Het gaat dan om dingen die niet makkelijk uitgesproken worden. Je weet samen dat er een bepaalde onbalans is. Dat er uit de persoon die je coacht of uit het team niet komt wat er in zit. Ons gedrag wordt veel door deze onbewuste onderstroom bepaald. Het kan dan bijvoorbeeld gaan over aannames die we doen, of overtuigingen die we hebben. Hoe we bijvoorbeeld onbewust vinden, dat iets “moet”. Of iets “niet goed” is.

Bespreekbaar maken

Dus wil je zaken qua gedrag bespreekbaar maken, dan is dit spel een aanrader. Het is absoluut niet zweverig, want daar zijn we in de zakenwereld “natuurlijk” (nog) huiverig voor. Maar het spel is erg helpend om woorden te vinden en dingen bespreekbaar te maken. En het fijne is, er bestaat geen goed of fout! En dat past precies bij mijn zakelijke en persoonlijke missie: Iedereen doet er toe!

Bertine van Ginkel, Trainer en Coach Ginkel&Co

info@ginkelenco.nl

06 23 02 69 73

#onderstroom#begripkweken#zelfkennis#zelfvertrouwen#groeien#liefdevoorjezelf#liefdevoordemedemens#plezier#makkelijkersamenwerken#ondernemerscoach#studentencoach#teamtraining#teambuilding#persoonlijkeontwikkeling#persoonlijkleiderschap#omgaanmetverandering#mapstell#ginkelenco#trainingencoaching

Bertine schrijft regelmatig iets over de Wereld van Verschil van MapsTell. Op www.ginkelenco.nl/blog zie je een overzicht van deze kaart van de Wereld van Verschil. Tijdens training en coaching reizen deelnemers letterlijk door allerlei gebieden. Interessant is hoe je met elkaar kunt verbinden onderweg. Waar bevind je je als individu en waar wil je samen heen? Om te laten zien hoe praktisch deze Wereld werkt, schrijft Bertine over haar ervaringen tijdens trainingen en coaching met de verschillende plekken op de kaart. Bertine is een zakelijke, enthousiaste trainer en coach, die de onderhuidse processen in haar trainingen en coaching integreert.


Vorige
Vorige

Wie is die vreemde vogel?

Volgende
Volgende

Verbinding zakelijk en privé