Waar voel jij je prettig?

“Ik laat op verschillende momenten verschillend gedrag zien”, zegt een deelnemer tijdens een training. Is dat normaal? Zeker is dat normaal! Deze deelnemer heeft de Wereld van Verschil goed begrepen!

Op bijgaande afbeelding zie je de Wereld van Verschil. Hier staan geen plaatsnamen op, maar allemaal gedragskenmerken. Dit is vaak mijn uitgangspunt in trainingen en coaching. Je kunt hiermee op een makkelijke, toegankelijke en visuele manier een team en een individu in kaart brengen. Niet om mensen vast te pinnen op de kaart, maar juist om te begrijpen dat je in verschillende rollen een voorkeur gedragsstijl hebt. Deze voorkeur stijl gaat jou meestal makkelijk af. Maar op een ander moment, of binnen een ander team of met een andere functie, kan jouw gedragsstijl zeker veranderen. De vraag is waar jij je het meest prettig bij voelt en waar je het meeste energie van krijgt.

Een voorbeeld

Wat gebeurde er onlangs bij een training? Een deelnemer kwam in het deel van de kaart terecht, waar “geordend” staat. Hij herkende dit heel goed en noemde voorbeelden hoe geordend hij vaak te werk gaat. Ook zijn collega’s herkenden dat. Toen haalde deze deelnemer nog een kaart uit zijn tas. “Deze kaart heb ik nog van 5 jaar geleden. Toen heb ik ook dezelfde vragenlijst in gevuld. En toen was “toewijding” mijn hoofdstad. En dat herkende ik toen heel erg. Mijn vrouw zat thuis met een burn-out en had op dat moment extra zorg en aandacht van mij nodig. Dus toen was toewijding aan haar voor mij heel belangrijk”.

Waarom de Wereld van Verschil?

En dat is precies wat de Wereld van Verschil doet. Je vult zelf een vragenlijst in met 24 stellingen. Daarmee zet je jezelf op een plek op de kaart die op dat moment bij jouw gedrag aansluit. Meestal herken je het, soms ook niet. Dan zien vaak je collega’s of omgeving meer en kunnen voorbeelden noemen. “Oh ja”, hoor je dan meestal.

Je bevindt je op verschillende momenten in het leven, op verschillende plekken van deze Wereld van Verschil. Je laat op verschillende momenten ander gedrag zien. Soms zit je in een Zee van Rust, op een ander moment zit je volop in de Uitdaging. Heel logisch, maar toch vaak een eye-opener. Waar voel jij je het meest prettig? En is het normaal? Zeker is het normaal. Elke plek in de wereld laat normaal gedrag zien. En juist door hiermee te werken, komt de discussie op gang over wat normaal is, welke plek voor jou veilig voelt en welke lastig. En je kunt met deze Wereld makkelijk woorden geven aan gedrag. En dat geeft openheid en duidelijkheid.

Welke plek laat jouw huidige gedrag zien?

Wil jij ook weten op welke plek jij je nu bevindt? Ga dan naar Maak je persoonlijke kaart. Dit is een link naar mijn website en is gratis. Je hoeft alleen je e-mailadres in te vullen, anders kan het resultaat niet aan jou gekoppeld worden.

Belangrijk

Het in kaart brengen van gedrag, gaat niet over wie je bent, maar over welk gedrag je laat zien op dit moment. Dus is er ook geen goed of fout in deze Wereld van Verschil. Het gaat om het begrijpen van jouw eigen gedrag en het gedrag van anderen. Waardoor je meer waardering voor elkaar krijgt. En ook belangrijk is te weten dat jij zelf aan het stuur zit. Dus je kunt oefenen in ander gedrag, als je dat wilt. Maar vergeet niet: wees trots op de persoon die je bent. Ga niet iemand immiteren, blijf jezelf. Dat past jou.

Welkom in deze Wereld van Verschil, met de Landschappen van ons Gedrag!

Waar voel jij je prettig? En waar onprettig?

Bertine van Ginkel, Trainer en Coach Ginkel&Co

info@ginkelenco.nl

06 23 02 69 73

#begripkweken#zelfkennis#zelfvertrouwen#groeien#school van het leven#liefdevoorjezelf#liefdevoordemedemens#plezier#makkelijkersamenwerken#ondernemerscoach#studentencoach#teamtraining#teambuilding#persoonlijkeontwikkeling#persoonlijkleiderschap#omgaanmetverandering#mapstell#ginkelenco#trainingencoaching#schoolvanhetleven

Bertine schrijft regelmatig iets over de Wereld van Verschil van MapsTell. Op www.ginkelenco.nl/blog zie je een overzicht van deze kaart van de Wereld van Verschil. Tijdens training en coaching reizen deelnemers letterlijk door allerlei gebieden. Interessant is hoe je met elkaar kunt verbinden onderweg. Waar bevind je je als individu en waar wil je samen heen? Om te laten zien hoe praktisch deze Wereld werkt, schrijft Bertine over haar ervaringen tijdens trainingen en coaching met de verschillende plekken op de kaart. En hierin komen allerlei dingen uit het leven voorbij. Waaruit blijkt dat het niet alleen gaat om de kennis die je hebt, maar vooral om hoe je omgaat met alles wat zich voordoet op je werk en in het leven. Dus het gaat letterljik over de School van het Leven.

Tips zijn altijd welkom!

Volgende
Volgende

Luister nou eens!